,

Evolutie in loonbetalingen: hoe zullen we ons salaris ontvangen in de toekomst?

loonbetaling

Betaaloplossingen worden met de dag flexibeler. We hebben digitale portefeuilles, P2P transfers, wearables met NFC (Near Field Technology) en zelfs digitale valuta’s. Maar als het gaat om salarisbetalingen doen we dit al jarenlang op dezelfde manier. Begrijp me niet verkeerd. Het is fijn om je salaris op een vaste datum te ontvangen maar een beetje meer flexibiliteit zou niet verkeerd zijn. Sommige experts zeggen dat dit ten goede zou komen aan onze financiële positie.

Loonbetalingen anno nu

Tegenwoordig ontvangt de meerderheid van de werknemers op een bepaalde vastgestelde datum haar salaris d.m.v directe stortingen. Of je nou fulltime, parttime werknemer of freelancer bent, je ontvangt je vergoeding waarschijnlijk maandelijks. Of bij sommige bedrijven zelfs pas na 60 dagen als je pech hebt.

loonbetalingen anno nu_xrpnieuws.nl
Technologie kan ervoor zorgen dat werknemers en freelancers sneller hun loon ontvangen en meer financiële vrijheid zullen ervaren.

Volgens een CBInsights rapport leidt de huidige manier van loonbetalingen tot enorme roodstanden en uitstaande kredieten met als gevolg hoge kosten voor de eindgebruiker. In 2017 betaalde Amerikaanse consumenten maar liefst 84,7 miljard dollar aan bankkosten.

Sommige mensen zullen zeggen dat “het systeem” niet het probleem is maar dat mensen gewoon gewend zijn geraakt om op krediet te leven. Ze lijken hun financiële verantwoordelijkheid verloren. Ik denk dat iedereen liever snel wordt betaald. Tegelijkertijd worden we hedendaags ook gebombardeerd met allerlei aanbiedingen. Het is gemakkelijk geworden om de uitgaven uit het oog te verliezen. Tegelijkertijd worstelen niet alleen shopaholics met een roodstand. Ook verantwoordelijke huishoudens kampen met dit probleem. Door o.a. e-commerce en mobiele betalingen lijkt een maandelijkse loonbetaling niet meer van deze tijd.

Verandering kost tijd

Uit het onderzoek ‘Future of Pay’ van HR-dienstverlener ADP blijkt dat Nederlanders meer keuzevrijheid willen bij uitbetaling van het salaris. Het gaat dan bijvoorbeeld om de betaalfrequentie, de mogelijkheid om het salaris eerder te ontvangen en de optie tot directe uitbetaling op een gewerkte dag. Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat de keuze uit verschillende betaalopties van doorslaggevend belang kan zijn bij hun keuze om op een baanaanbod in te gaan.

Uit het onderzoek ‘Future of Pay’ van HR-dienstverlener ADP blijkt dat Nederlanders meer keuzevrijheid willen bij uitbetaling van het salaris.

ADP, 2019

De meeste Nederlandse werkgevers zijn momenteel (nog) niet erg vooruitstrevend als het gaat om het aanbieden van verschillende betaalmethoden en -frequenties. Volgens het onderzoek zien Nederlandse bedrijven in vergelijking met andere Europese landen het minst de noodzaak voor het aanbieden van andere betaalmethoden dan bankoverschrijvingen.

Wat organisaties nu al (kunnen) doen

CB analisten in Amerika zeggen dat dit binnenkort gaan veranderen. In de nabije toekomst zullen we getuige zijn van loonbetalingen direct na het einde van je dienst. Er zijn al meerdere startups bezig met tools voor loonbetalingen tegen lage of geen kosten waarbij “on demand” liquiditeit centraal staat.

Gobank is een zogenoemde neo bank die samenwerkt met UBER. Na elke rit kunnen chauffeurs zich laten uitbetalen.

Earnin is een app die jouw locatiegegevens gebruikt om te zien of je nog steeds aan het werk bent. Als je klaar bent met je dienst, kun je die dag direct geld op je account ontvangen. De app is gratis te gebruiken. Hoewel je bij elke transactie een fooi kunt achterlaten om het opstarten van de app te helpen.

De toekomst van bankieren: één bankrekening

Volgens CBInsights zullen we in de toekomst één bankrekening hebben voor al onze financiële diensten. Het zal een slimme bankoplossing zijn in plaats van talloze bankpassen en creditcards die het financiële beheer alleen maar ingewikkelder maken en extra kosten met zich meebrengen.

De voordelen van één bankrekening voor al je financiële zaken zijn aanzienlijk:

  • Minder commissie- en onderhoudskosten.
  • Instant sparen en investeren.
  • Het vergemakkelijkt microtransacties, elimineert de noodzaak van «overbruggingsfinanciering» en maakt realtime kredietopties mogelijk.

Loonbetalingen in Crypto

Ik weet niet zeker of iemand op dit moment loonbetalingen verricht met crypto. Hoewel, voor zover ik heb gehoord sommige bedrijven op verzoek van de werknemers gedeeltelijk kunnen betalen in bitcoins. De belangrijkste trend is de betaling in crypto voor bestede uren of voor een voltooide taak. Er zijn duidelijke voordelen – je kunt zelfs per minuut werk laten uitbetalen. Het zal ook goedkoper zijn, ook bij grensoverschrijdende betalingen. Wat denk jij? ontvangen we ons salaris in de toekomst in XRP?

Bron: CBInsights.com, Hrpraktijk.nl. Bewerking: XRPnieuws.nl

Geef een reactie