On-Demand Liquidity – Een fintech revolutie in wording
Internationale betalingsverkeer is duur, traag, foutgevoelig en maakt gebruik van een oude krakkemikkige infrastructuur: het SWIFT-netwerk. Een netwerk dat is opgericht in 1973, ruim voor de komst van het internet ruim tien jaar later.
Vooral het betalingsverkeer naar opkomende markten verloopt vaak nog problematisch. Bedrijven en banken dienen voorgefinancierde rekeningen aan te houden in de munteenheid van het bestemmingsland. Dit komt omdat het meerdere dagen duurt voordat een internationale transactie volledig is afgerond en het geld daadwerkelijk op de rekening in het land van bestemming wordt bijgeschreven. Opkomende markten hebben daarnaast vaak te maken met een minder goed functionerend bankennetwerk veelal in combinatie met een sterke koersfluctuatie van de lokale munt.
Om het inefficiënte betaalproces via het SWIFT-netwerk te versnellen worden er daarom zogenaamde Nostro-Vostro-rekeningen aangehouden in het land waar het geld wordt gestort. Nostro en Vostro zijn twee termen die worden gebruikt om dezelfde rekening mee te omschrijven. Het is een kostbare spaarpot met stilstaand kapitaal. Het woord Nostro wordt gebruikt om ‘onze’ rekening bij een andere bank mee aan te duiden. En de term Vostro wordt gebruikt om het geld dat van de andere bank beheerd wordt mee aan te duiden, het betekent zoiets als “Uw geld bij onze bank”.
Wereldwijd is er naar schatting een bedrag van 27 biljoen opgepot op al deze rekeningen. Het is een onbevattelijke hoeveelheid geld dat vast zit en dat veel beter besteed zou kunnen worden.
Ripple ODL – onweerstaanbare blockchaintechnologie voor de financiële sector.
Het lijkt er op dat we aan het begin te staan van een nieuwe IT-gedreven revolutie in de financiële sector en dat heeft alles te maken met de technologie van Ripple die ODL heet.
ODL staat voor On-Demand Liquidity en maakt Nostro- Vostro rekeningen overbodig. Het netwerk zorgt voor een snellere efficiëntere settlement van internationale betalings- en effectentransacties en maakt gebruik van blockchaintechnologie in combinatie met de digitale token XRP.
In plaats van dagen, duurt een transactie slechts drie seconden. En of je nu één- of één miljoen euro overschrijft de transactiekosten bedragen € 0.00000187. Dit levert een enorme kostenbesparing op en de verwachting is dat het aantal betalingen wereldwijd zal exploderen door nieuwe toepassingen zoals bijvoorbeeld micro payments en streaming payments. Andere voordelen van ODL zijn transparantie, betere beveiliging en fraudepreventie. Kortom: de potentie van ODL is enorm en volgens ons kan Ripple de drijvende kracht kan worden achter de toekomstige infrastructuur voor kapitaalmarkten.
De techniek is zelf zo revolutionair dat financiële instellingen die te lang wachten met het toepassen van deze technologie, wel eens het risico lopen om binnen afzienbare tijd overbodig te worden.
Hoe werkt ODL?
ODL maakt gebruik van de door Ripple ‘geschapen’ settlement-token XRP. Stel we willen 100 Euro naar een bankrekening in Mexico sturen. We wisselen dan eerst de 100 Euro om op een crypto exchange en kopen daarvoor de digitale token XRP. De token wordt vervolgens verzonden naar een crypto exchange in het land van bestemming > Mexico, waar deze vervolgens wordt omgewisseld in de plaatselijke munt tegen de dan geldende koers. 1-2-3 seconden en klaar.
Op welke termijn?
Er is nog een lange weg te gaan. Onze verwachting is een gestage groei van het ODL-netwerk in de komende twee jaar, en een revolutie in de manier waarop geld
wordt uitgewisseld in de komende tien jaar. Een mooi moment dus om op de begane grond in te stappen en te investeren in XRP.