Wat is XRP

Ripple is een real-time bruto verrekeningssysteem, een wisselkantoor en geldovermakingsnetwerk gecreëerd door Ripple Labs Inc., een Amerikaans technologiebedrijf. Ripple is uitgebracht in 2012 en is gebaseerd op een gedistribueerd open source-protocol en ondersteunt tokens die fiat-valuta, cryptocurrency, grondstoffen of andere waarde-eenheden vertegenwoordigen, zoals frequente vliegmijlen of mobiele minuten. Ripple beweert “veilige, onmiddellijke en vrijwel gratis wereldwijde financiële transacties van elke omvang zonder terugboekingen mogelijk te maken.”

Het grootboek maakt gebruik van de gedecentraliseerde native cryptocurrency bekend als XRP, die vanaf september 2018 de tweede grootste munt was volgens marktkapitalisatie.

wat is xrp_xrpnieuws.nl
Bron: https://ripple.com/xrp/xrp-stacks-digital-assets/

In 2013 meldde het bedrijf belangstelling van banken voor het gebruik van haar betalingssysteem. Tegen 2018 hadden meer dan 100 banken zich aangemeld, maar de meeste van hen gebruikten alleen Ripple’s XCurrent-berichtentechnologie, terwijl ze de XRP-cryptocurrency vermeden vanwege de volatiliteitsproblemen. Vertegenwoordigers van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT), wier marktdominantie wordt aangevochten door Ripple, hebben betoogd dat de schaalbaarheidsproblemen van Ripple en andere blockchain-oplossingen onopgelost blijven, waardoor ze beperkt blijven tot bilaterale en intra-banktoepassingen. Een Ripple-manager erkende in 2018 dat “we begonnen met je klassieke blockchain, waar we dol op zijn. [Maar] de feedback van de banken is dat je niet de hele wereld op een blockchain kunt zetten.”

Ripple vertrouwt op een gemeenschappelijk gedeeld grootboek, dat een gedistribueerde database is die informatie over alle Ripple-accounts opslaat. Het netwerk wordt “beheerd door een netwerk van onafhankelijke validerende servers die hun transactierecords constant vergelijken.” Servers kunnen van iedereen zijn, inclusief banken of market makers. Ripple valideert accounts en saldi onmiddellijk voor betalingstransmissie en levert betalingsmelding met zeer weinig latentie (binnen enkele seconden). Betalingen zijn onomkeerbaar en er zijn geen terugboekingen.

Voor de oprichting en ontwikkeling van het Ripple-protocol (RTXP) en het Ripple-betalings- / uitwisselingsnetwerk werd Ripple Labs genoemd als een van de 50 slimste bedrijven van 2014 in de februari 2014-editie van MIT Technology Review. Een wetenschappelijk onderzoek door twee onderzoekers van Stanford en de universiteit van Stockholm, die de geldproductie bestudeerde vanuit een oogpunt van energieverbruik en een macro-economisch niveau, verklaarde dat het runnen van een server op Ripple vergelijkbaar was met de energiebehoeften van het runnen van een e-mailserver.

XRP maakt deel uit van een grotere visie

XRP is een belangrijke factor voor het Internet of Value – Ripple’s visie om geld te laten bewegen met de snelheid van digitale informatie. XRP’s snelheid, transparantie en schaalbaarheid helpen financiële instellingen om geld te verplaatsen zoals informatiebewegingen vandaag – in realtime.

Het is geen wonder dat echte institutionele klanten waarde gebruiken en vinden in XRP en overheden, toezichthouders en centrale banken erkennen steeds meer de rol die het zou kunnen spelen in het wereldwijde systeem.

XRP kopen?

XRP kopen? bekijk ons overzicht van de top 5 beste exchanges om Ripple XRP te kopen met iDeal

Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Ripple_(payment_protocol)