Wat is Crypto Custody?

Cryptovaluta zijn zo nieuw dat veel zaken nog niet goed geregeld zijn. Dat geldt ook voor het veilig opslaan en beheren van cryptovaluta. Het is voor de eerste keer sinds de creatie van staatsobligaties door de Bank Of England (BOE) in 1693 dat er een nieuwe asset class bij is gekomen. Het is nog zoeken naar de juiste infrastructuur om de digitale activa te beheren en op te slaan. Vele nieuwe toepassingen worden op dit moment nog ontwikkeld (2019).

De gewone investeerder bewaart zijn cryptogeld vaak in een crypto wallet die beheerd wordt door een crypto exchange. Een crypto wallet niets anders dan software voor de opslag van cryptomunten. Volgens ons is dit niet de veiligste manier om je investering te beheren, want in feite worden jouw digitale tokens met bijbehorende herstelcodes beheerd door de crypto exchange bij wie je ze onderbrengt. Het probleem is dat op dit moment nog lang niet alle exchanges gereguleerd zijn en de digitale beveiliging nog wel eens wat te wensen over laat. Regelmatig komen er berichten naar buiten van exchanges die slachtoffer zijn geworden van cyberaanvallen door hackers.

Crypto Custody

De institutionele belegger stelt hoge eisen en wil alleen zaken doen met een gereguleerde exchange die een licentie heeft van de betreffende toezichthouder. De private keys (herstelcodes) worden niet door de exchange beheerd, maar door een onafhankelijke gerenommeerde dienstverlener. In Nederland werkt de ING bank op dit moment aan custody-oplossingen voor het bewaren van cryptovaluta. Daarnaast bieden Coinbase en Fidelity Digital Assets veilige gereguleerde opslagmogelijkheden voor cryptomunten.

Voor de particuliere investeerder is custody beheer in veel gevallen geen oplossing. Voor hen is off-line opslag op een hardware wallet de meest veilige manier om een portefeuille te beheren. Op onze pagina over off-line opslag van cryptovaluta vergelijken we de beste aanbieders van hardware wallets.